Logo Stichting Lezen en Schrijven

Alfabetisering verbeteren

Niet kunnen lezen, schrijven of rekenen zet je op achterstand in deze maatschappij. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die er in Nederland en wereldwijd gedaan worden. Het heeft impact op het werk dat je kunt doen, je verdient daardoor vaak minder dan je zou kunnen. Het heeft ook impact op je gezondheid en, als je dat hebt, op je gezin. Het blijkt ook dat als je niet goed kunt lezen en schrijven je je vaker sociaal meer afgesloten voelt. En dus is het heel belangrijk om jong en ouder te helpen deze vaardigheden te verbeteren.

In deze Week van de Alfabetisering vraagt Stichting Lezen en Schrijven jaarlijks aandacht voor alfabetisering en ook Barendrecht sluit met activiteiten in de Bibliotheek aan bij deze actieweek.

Beter inzicht krijgen

CDA Barendrecht wil meer. We hebben meer nodig dan een week. In ons contact met de gemeente bleek dat er op dit moment bijvoorbeeld veel meer signalering nodig is, en dat verschillende voor de hand liggende instanties zoals huisartsen en woningcorporaties nog niet voldoende betrokken zijn in het signaleren van laaggeletterdheid. En of het pakket van huidige maatregelen effectief genoeg is, is onduidelijk. Als je niet kunt lezen en schrijven schaam je je daar vaak voor. Daarom is het belangrijk dat de drempel naar hulp lager wordt. Het CDA gaat ermee aan de slag. Binnenkort heeft ons raadslid De Lange een vervolgafspraak met de gemeente over hoe het nu loopt met de alfabetisering.

Laagdrempelig Taalcafe in Bibliotheek

Het moet glashelder zijn bij wie je terecht kunt voor hulp. Er is als startpunt bijvoorbeeld een Taalcafe in de Bibliotheek Aanzet. In Barendrecht is het Taalcafe elke dinsdagmiddag van 2 tot kwart over 3 in de Bibliotheek Aanzet in Carnisselande, en elke woensdagmorgen van 10 tot 12 in de vestiging in het Kruispunt. Je kunt er zo binnenstappen als je behoefte hebt aan het verbeteren van je Nederlandse taal of als je vragen hebt over hoe je beter kunt leren lezen en schrijven. Binnenkort zal raadslid De Lange na overleg met de organisatie zelf eens aanschuiven bij het Taalcafe.

Klik op deze link om naar de website van de Bibliotheek Aanzet te gaan.

Klik op deze link om naar de website van Stichting Lezen en Schrijven te gaan.

Logo gebruikt met toestemming van de Stichting Lezen en Schrijven.