greenery_en_asje

Barendrecht distributiecentrum van groente en fruit

De coöperatie The Greenery waarbij circa 1.500 teelbedrijven zijn aangesloten, heeft   vanwege haar activiteiten en groeiambities op het immense bedrijvencomplex in Barendrecht grote indruk gemaakt op de CDA-delegatie die onder leiding van lijsttrekker Asje van Dijk op werkbezoek was (5 februari 2007).

Freshport Rijnmond met o.a. The Greenery vanuit Barendrecht/Ridderkerk het centrum voor internationale handel en distributie van groenten en fruit in noord-west Europa.

greenery_en_asje

Een deel van de CDA-delegatie met in het midden CDA-lijsttrekker Asje van Dijk

De presentatie van algemeen directeur Philip Smits van The Greenery toonde daadkracht die bijzonder gewaardeerd werd door de gedeputeerde Asje van Dijk en ondersteunde zijn doelstelling om van Zuid-Holland een ‘doe-provincie’ te maken. De CDA-delegatie bestond verder uit een aantal  kandidaat-Statenleden zoals Peter Lamers en Wiebrand Dijkstra. Zij werden ontvangen door de plaatselijke CDA-fractie en wethouder Bas Nootenboom. Het gezelschap kreeg in vogelvlucht inzicht in de ontwikkelingen van de Greenport Barendrecht. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Barendrechtse Ondernemers en Freshworld aanwezig. Leo van Gelder, CDA-raadslid en namens de raad lid van de Stadsregio Rotterdam, had het bezoek georganiseerd.

greenery_en_leo

Dagvoorzitter CDA-raadslid Leo van Gelder opent de bijeenkomst

De omzet van The Greenery beloopt circa 2 miljard euro. Er zijn 2.500 mensen werkzaam. Ruim de helft van het volume komt van Nederlandse telers; de rest  wordt geïmporteerd uit de hele wereld. Er wordt geëxporteerd naar ruim 60 landen. De meeste producten zijn bestemd voor eigen land, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Groente, fruit en paddestoelen worden dagelijks op het 26 hectare grote bedrijfsterrein ‘vermarkt’. The Greenery levert vanuit de eigen distributiecentra op het terrein kant-en-klare versproducten aan grote supermarktketens, zoals Laurus, Superunie, AH, Schuitema en de Plus-groep. Vrachtwagens vertrekken aan het eind van de middag om de winkels in het hele land en Duitsland te bevoorraden.

Vers en gezond. Dat voert dus de boventoon. Recent werd het label Santessa geïntroduceerd (groente met een plus). The Greenery probeert in samenwerking met voorlichtingsinstanties scholieren te bewegen om meer fruit te eten. Op scholen zijn fruitautomaten met fresh tapas geplaatst. Ook innovatie is een sterk punt bij de coöperatie, getuige de snoeptomaatjes (Tommies) en de nieuwe appelrassen Rubens en Junami.

Het deed de CDA-delegatie goed te vernemen dat door middel van een doordacht  duurzaamheidsbeleid de afvalberg en de transportstromen worden gereduceerd. Het gebruik van biodiesel en het plaatsen van roetfilters (reductie van

CO2) wordt bevorderd. Zware lange vrachtwagens beperken luchtvervuiling.

In maart 2007 vindt in Barendracht het 3e Greenportcongres plaats. De komende nieuwe minister van Landbouw en Visserij krijgt de toekomstvisie (tot het jaar 2020) aangeboden,  waarin bereikbaarheid, infrastructuur en agrologistiek speerpunten zijn.

Verkeersproblematiek aanpakken
Freshworld gaat vier varianten doorrekenen ter verbetering van de doorstroming van het verkeer. Verkeerstechnisch moeten maatregelen worden genomen om de aan- en afvoer naar de A15 soepel te laten verlopen. Nu al loopt het vrachtverkeer in de spitsuren hopeloos vast. Een nieuwe westelijke oeververbinding zal op basis van publiek-private financiering tot stand moeten komen. .

The Greenery gaf ook aan dat de komende jaren een forse vernieuwing van het bedrijventerrein met meervoudig grondgebruik moet plaatsvinden. Asje van Dijk adviseerde om aan te haken bij de ontwikkelingen in de Drechtsteden en bij mogelijke uitbreiding van het complex (op terrein van de gemeente Ridderkerk) meervoudig grondgebruik te bevorderen. Kleinere tuinbouwbedrijven zullen moeten worden uitgeplaatst. Het is niet eenvoudig om elders in Zuid-Holland vervangend terrein voor deze ondernemers te vinden. CDA-Zuid-Holland houdt vast aan 5.800 hectare glas in Zuid-Holland.

verenambachtseweg

Inhaalslag voor openbaar vervoer in dit deel van Barendrecht.

Jan Berkman van de Ondernemersvereniging Barendrecht bepleitte een beter openbaar vervoer in deze regio. Voor werknemers uit de omgeving en ook in de vinex-wijk Carnisselande is het lastig het bedrijventerrein snel te bereiken. Asje van Dijk beaamde dat een inhaalslag moet worden gemaakt door middel van een openbaar vervoersoffensief.

Het CDA blijft de ontwikkelingen volgen en staat positief ten opzichte van de inspanningen om van Barendrecht en omgeving in Europees verband een vermaard Greenport te maken. De  schakel van waaruit het overgrote deel van de versdistributie voor Europa gaat plaatsvinden.

[avatar user=”Leo” size=”thumbnail” align=”right”]