CDA bezoekt Van Gelder groente en fruit


Bezoek van Gelder groente en fruit

Vrijdag 16 mei was Mireille de Jonge, CDA kandidaat voor het Europees Parlement,  met het CDA glasberaad Zuid-Holland te gast bij Van Gelder Groenten en Fruit in Ridderkerk. Mireille de Jonge toonde zich onder de indruk van het ondernemerschap waarmee  Van Gelder inspeelt op marktsegmenten die kwaliteit en betrouwbare levering weten te waarderen. Overbodige regels neen, maar daar waar nodig naleven, dat geeft vertrouwen en kansen op de markten in de EU.

Deze middag, georganiseerd in samenwerking met het CDA Agrarisch Platform Zuid-Holland, stond enerzijds in het teken van de productieketen in de groenten- en fruitsector. Maar de focus lag op het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen en het belang van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. CDA kandidaat Mireille de Jonge was daarom ook aanwezig.

Van Gelder is een bedrijf dat zo ongeveer “alle groente en al het fruit dat er bestaat” direct bij de producent inkoopt en levert aan onder andere horeca, detailhandel en instellingen zoals ziekenhuizen in geheel Nederland.  De vier broers Van Gelder die in het bedrijf werken, willen vooral kwaliteit leveren die smaakt. Binnen het bedrijf worden veel producten bewerkt tot salades, gesneden groenten en dergelijke. Versheid is belangrijk: “wat vandaag nog groeit, morgen op het bord van de eindgebruiker.” Algemeen directeur Gerrit van Gelder en commercieel directeur Anton Van Gelder zijn ervan overtuigd dat de consumptie van groenten en fruit van groot belang zijn voor de volksgezondheid.

Er is flink wat vraag naar terreinen  voor dit type agribusiness. Daarom heeft de provincie het inpassingsplan Nieuw Reijerwaard vastgesteld. Dit plan voorziet in 96 hectare netto terrein voor de ontwikkeling van het groente-  en fruitcluster van Barendrecht-Ridderkerk

CDA gedeputeerde Govert Veldhuizen en CDA statenleden Ellen Verkoelen en Ton van der Stoep onderkennen het belang van deze ontwikkeling  “De sleutelpositie van de logistiek in de voedselvoorziening is van essentieel belang voor Zuid-Holland” aldus Ton van der Stoep. Christine van Grunsven, directeur van de gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard erkende desgevraagd dat het terrein niet goedkoop zal zijn, maar voor wat het gaat bieden, zullen er naar verwachting voldoende gegadigden zijn.