Tuinbouw in Barendrecht, kan er nog iets van overblijven?

Barendrecht lijkt zich er wel mee verzoend te hebben dat land- en tuinbouw in bijna is verdwenen in deze gemeente. Vinex en andere bouwplannen hebben hun tol geëist. Recent was Klaas Groenendijk in het kader van "Kom in de Kas" op visite bij twee Barendrechtse bedrijven, die met hun familie en medewerkers graag hun brood willen blijven verdienen in de agrarische sector: de fa. P. van Turenhout aan de 3e Barendrechtseweg en Potplantkwekerij Willem Jongenotter aan de Dordtsestraatweg.

Het bedrijf van de fam. Van Turenhout houdt zich vooral bezig met de teelt van komkommers, sla en andijvie. Familieopvolging is geregeld en de heer Van Turenhout zelf wil ook voorlopig nog actief blijven. Het bedrijf moet echter verdwijnen vanwege de uitbreidingsplannen in Lagewei, ondermeer vanwege de nieuwbouw van Calvijn en de uitbreiding van Dalton. Hoewel men er niet blij mee is, toont men begrip voor de situatie en wil men graag meewerken aan een verhuizing. De vraag is echter: waarheen? De CDA-fractie denkt dat de gemeente haar uiterste best moet doen om het bedrijf voor Barendrecht te behouden. Wij zijn geen agrarische gemeente meer. Maar The Greenery en al die andere handelsbedrijven kopen en verkopen hun AGF producten over de hele wereld. Dan moet er toch een plekje worden gevonden voor die paar telers van deze producten die we nog hebben? Als we straks voor Kom in de kas alleen nog maar terecht kunnen bij Handelsbedrijven, bij Edudelta (de Gaarde) en bij de Kleine Duiker, dat zou toch wel erg triest zijn.

Niet alleen de fam. Van Turenhout wil in deze voor Nederland heel belangrijke sector actief blijven. Ook Willem Jongenotter wil het familiebedrijf graag voortzetten, verder moderniseren en uitbreiden. Zijn specialiteit is de teelt van en handel in kattengras, een bij kattenliefhebbers bekende plant. Jongenotter heeft zich in dit product gespecialiseerd, als een van de weinige bedrijven in Nederland. Hij teelt, innoveert en verkoopt zijn producten zelf aan grote winkelketens en tuincentra en Nederland en Duitsland. De bezoekers waren onder de indruk van het ondernemerschap, het vakmanschap en het enthousiasme van deze tuinder, die in een concurrerende markt zijn plaats heeft veroverd.

Belangrijke ontwikkelingen in de agrarische sector moeten we niet proberen tegen te houden. Schaalvergroting slaat ook toe in de tuinbouw. De Ridderkerkse bedrijven in de buurt van de Verbindingsweg (Nieuw Reyerwaard) moeten mogelijk voor een deel verdwijnen om ruimte te maken voor het AGF-groothandelscluster. Laten wij wel de bedrijven die in Barendrecht overblijven proberen een kans te geven om hun kassenactiviteiten te blijven uitoefenen.