3 Seconden voor meer oversteektijd; Wist U dat?

De laatste tijd worden wij regelmatig benaderd door ouderen over de voetgangers oversteeklichten rondom het Kruispunt. Het blijkt dat voor hen de tijd dat het licht op groen staat te kort is.

Uiteraard staat het gemeenteraadsleden vrij om hier schriftelijke vragen over te stellen aan het College van B&W. In dit geval hebben we dat niet gedaan en gewoon eerst maar eens de vraag gesteld via de e-mail.  En door het antwoord werden wij positief verrast! :

“De verkeerslichten voldoen aan de normen. Een voetganger die bij groen start met lopen haalt veilig de overkant.
Dit houdt in dat op ongeveer de helft van de vervolgoversteek het groene voetgangerslicht gaat  knipperen. Dit is een teken dat het rode licht snel volgt.
Op het moment dat het voetgangerslicht echt op rood staat, duurt het nog even voordat het licht voor de auto’s daadwerkelijk op groen springt.

Echter, sommige voetgangers lopen langzamer dan de standaard voetganger en/of raken in paniek als het groene licht gaat knipperen. Daarom hebben wij sinds 2010 alle nieuwe verkeerslichten uitgerust met een slimme drukknop. Dit houdt in dat als ouderen deze drukknop minimaal  drie seconden ingedrukt houden zij langer groen licht krijgen (ongeveer de dubbele tijd). Het indrukken moet wel gebeuren voordat het voetgangerslicht groen wordt.  Met name ouderen, maar bijvoorbeeld ook groepen schoolkinderen hebben hierdoor meer tijd om over te steken”. 

En dat wisten wij in ieder geval niet! Dus daar waar een slimme drukknop (zie foto) op de oversteekplaats aanwezig is , kan ervoor gezorgd worden dat je langer groen licht krijgt.

Tagged