CDA de grote winnaar van de gemeenteraadsverkieziengen

Alphen ad rijnCDA Barendrecht feliciteert Alphen aan de Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het CDA is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij kwam afgetekend als grootste naar voren. Met acht zetels wordt het de grootste in de nieuwe fusiegemeenteraad.

De partij kreeg bijna tweeduizend stemmen meer als in 2010 en vergaarde zo 17,58 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die woensdag bekend is gemaakt. Naar verwachting komt het CDA met acht zetels in de raad.

De VVD, in 2010 de grootste in Alphen, verloor fors. Waar het drie jaar geleden bijna twintig procent van de stemmen haalde, bleef het percentage nu haken op 12,4 procent. Dat is goed voor vijf zetels, twee minder dan nu. Ook de PvdA verloor stemmers. De partij komt op vier zetels, een verlies van een.

Na winnaar CDA werd Nieuw Elan tweede met 14,65 procent, fors meer dan de bijna acht procent van 2010. D66 wint een zetel en klimt naar vier, terwijl de SP er een bij krijgt en op drie uitkomt. De SGP, die nu nog niet vertegenwoordigt is in de raad van Alphen, krijgt met meer dan vijf procent van de stemmen waarschijnlijk twee zetels. De ChristenUnie (3) blijft gelijk en GroenLinks verliest licht en komt op twee zetels uit.

Behalve in Alphen aan den Rijn werd er ook in de gemeenten Boskoop en Rijnwoude gestemd. Beide gemeenten worden op 1 januari bij Alphen gevoegd. In totaal brachten bijna 33 duizend kiezers hun stem uit. Dat is een opkomstpercentage van 40,88 procent.