CDA motie lachgas aangenomen

Voorlichting kan van start gaan

De gemeenteraad heeft ingestemd met de CDA motie Lachgas. Deze motie werd al eerder in stemming gebracht bij de vorige raadsvergadering maar de stemming was toen 14 voor en 14 tegen. Tijdens raadsvergadering bleek de stemming nu 15 tegen 14. De EVB stemde helaas tegen de motie omdat ze met voorlichting wilde wachten totdat er meer duidelijkheid is over het landelijke beleid.

Deze motie roept het college op om proactief te handelen met voorlichting en zodra landelijke wetgeving is aangenomen te kijken of lachgas opgenomen kan worden in horeca en evenementenvergunningen.

Lachgas is vrij verkrijgbaar (bv. voor slagroomspuiten) en wordt gebruikt als goedkope party drug. Dit lachgas is echter schadelijk bij gebruik hebben meerdere onderzoeken aangetoond.
Voorlichting over de schadelijke gevolgen bij gebruik van lachgas (bevriezing longen en hersenletsel) is belangrijk, dus aan voorlichting op scholen moet het nodige gedaan worden.

Naast gezondheidsschade is lachgas ook schadelijk voor het milieu;
lachgas is een sterk broeikasgas en de gebruikte patronen en ballonnen komen over in onze omgeving als zwerfafval terecht.

Tagged