Over kiezen, keuzes en gekozen worden

Martin van Hengel zijn column in Blik op Barendrecht van donderdag 28 oktober 2010 gaat over kiezen, keuzes en gekozen worden. Actueel nu de raad voor weer een grote bezuinigingsoperatie staat. Column niet gelezen?  

Over kiezen, keuzes en gekozen worden

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen in Barendrecht inmiddels begrepen dat de gemeente, net als zoveel overheden, bedrijven en instellingen, aan het bezuinigen is. In ambtelijk taal noemt men dat ‘ombuigingen’, maar het is gewoon bezuinigen. Met minder geld, hopelijk hetzelfde blijven doen, of in ieder geval de dingen blijven doen die je het belangrijkst vindt. En dan midden in deze tijden van bezuinigen mag ik, als volksvertegenwoordiger, een column schrijven. Het onderwerp was snel gekozen natuurlijk, maar de conclusie niet, want waarvoor te kiezen?

Bezuinigen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. We stellen onderhoud aan wegen en openbaar groen uit en we verschralen het onderhoud van de buitenruimte, we snijden in subsidies voor verenigingen en instellingen en we bezuinigen daarnaast op de gemeentelijke organisatie. Dat is in één zin waar het op neer komt. Maar daarachter gaat een wereld schuil van mensen die zich inzetten. Als werk of vrijwillig, voor welzijn, sport, cultuur, voor een beter Barendrecht.

De leden van de CDA fractie hebben veel mensen gesproken die getroffen dreigen te worden. Allemaal hebben ze begrip voor het feit dat keuzes gemaakt moeten worden, maar ook allemaal willen ze graag dat de bezuinigingen hun minder zouden treffen. Begrijpelijk en terecht dat mensen hun volksvertegenwoordigers opzoeken, voorzien van informatie en wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Want daar zitten wij raadsleden voor. Door u gekozen om juist dit soort beslissingen te nemen. En dan zit er dus een club van 29 mensen, waar ik er één van ben, die uiteindelijk de knopen mogen doorhakken. Waar wordt wel op bezuinigd en waarop niet? Uiteindelijk als we alle papieren gelezen hebben, alle mensen hebben gesproken en met elkaar nagedacht hebben, dan maken we keuzes.

Ik zal mij bij die keuzes laten leiden door de CDA uitgangspunten: Gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap. Mooie, dure woorden voor met elkaar eerlijk delen, eerlijk zijn en elkaar helpen. Dat zijn mijn uitgangspunten.

Samen met mijn collega’s zal ik keuzes maken, makkelijk is dat niet. Maar het moeilijkst is het voor de mensen die er direct door worden getroffen.  Ik hoop dat we, ondanks alle bezuinigingen, met elkaar zorgen dat Barendrecht een mooie gemeente blijft. Een Barendrecht met welzijn voor jong en oud, cultuur, sport en goed onderhouden straten en plantsoenen. Daar kies ik voor!