Actie op wereldwaterdag 22 maart 2012

Aandacht voor wereldwaterdag 22 maart 2012 en de sponsor-peddelloop die door diverse organisaties en scholen wordt georganiseerd  en loopt via de Blauwe Verbinding. De start is bij de Kleine Duiker in Barendrecht en het eindpunt in Rotterdam-Zuid.

Honderd tweedejaars studenten Civiele Techniek én Watermanagement van Hogeschool Rotterdam – ondersteund door maatschappelijke stagiaires van het CSG Calvijn, vestiging Groene Hart uit Barendrecht – organiseren deze dag een sponsor-peddel-loop en vragen hiermee aandacht voor de waterproblematiek wereldwijd. Maar óók voor water "om de hoek", zoals de Blauwe Verbinding en de toekomstige Klimaatbuffer IJsselmonde.

Per kano en vervolgens lopend volgen de studenten van zuid naar noord het tracé van de Blauwe Verbinding in de nog te realiseren Klimaatbuffer IJsselmonde, een ruim 12 km lange waterroute die schoon, zoet water vanuit  de Zuidpolder van Barendrecht via onder andere de Rhoonse Baan en het Zuidelijk Randpark naar de singels van Rotterdam-zuid voert.

De afstand die de studenten in deze sponsor-peddel-loop afleggen is twee maal zes kilometer. Dat is geen toeval. Zes kilometer is de gemiddelde afstand die iemand in een ontwikkelings­land moet lopen om schoon drinkwater te bereiken. De opbrengst die de studenten met deze sponsor-peddel-loop binnenhalen komt ten goede aan een waterproject in Madagaskar. Voor de inwoners van het dorpje Tandemoka wordt een waterleidingnet gebouwd waarmee waterputten in het dorp worden voorzien van schoon drinkwater.

De Blauwe Verbinding

De Blauwe Verbinding  is een recreatieve bevaarbare route die niet alleen schoon water naar de stad brengt, maar is daarnaast ook een natuurlijke en duurzame waterbuffer die bijdraagt aan een effectief en efficiënt watersysteem in de regio. De Blauwe Verbinding vormt de "ruggengraat" van de toekomstige Klimaatbuffer IJsselmonde. Klimaatbuffers zijn waterrijke gebieden waarin in tijden van overvloed schoon regenwater kan worden opgeslagen, dat weer vrij kan komen in periodes van schaarste; goed voor mens, natuur en recreatie. Natuurlijke klimaatbuffers behoren tot de doelstelling van de provincie Zuid-Holland voor robuuste en veerkrachtige watersystemen. Deze klimaatbuffer vormt ook een belangrijke schakel voor de verbinding met het toekomstige natuur- en recreatiegebied Buijtenland van Rhoon.

Om 13.00 uur wordt vanaf de kanosteiger bij De Kleine Duiker in Barendrecht door wethouder Bas Nootenboom (gemeente Barendrecht), wethouder Mieke van Ginkel (gemeente Albrandswaard) en dijkgraaf Jan Geluk (waterschap Hollandse Delta) het startsein gegeven voor het vertrek van een vloot van ruim 40 kano’s. Het eindpunt van de sponsorloop is bij TOS (Thuis Op Straat) in het Zuiderpark en zal zo rond 16.30 uur worden bereikt. Hier worden de studenten ontvangen door portefeuillehouder Alattin Erdal van deelgemeente Charlois. De portefeuillehouder zal hier aan de stoere peddel-wandelaars een toepasselijk aandenken overhandigen. Vervolgens worden de deelnemers per bus terug naar De Kleine Duiker vervoerd, waar om 17.00 uur deze happening wordt afgesloten.