AVOND-SYMPOSIUM – CO2 onder Barendrecht

Op woensdag 2 juni 2010 wordt in theater Het Kruispunt te Barendrecht een avond-symposium gehouden over de plannen voor de opslag van CO2 in lege gasvelden in de bodem onder bewoond gebied van Barendrecht. De titel van de bijeenkomst is "AVONDSYMPOSIUM –  CO2 onder BarendrechtDat gaat er niet in !"

Het symposium begint om 20:00 uur. Gratis toegangskaarten zijn tot 28 mei verkrijgbaar bij de kassa van het Kruispunt. Na 28 mei kunnen kaarten telefonisch (0180-615958) of per e-mail (info@theaterhetkruispunt.nl) worden gereserveerd en op 2 juni worden afgehaald.

Hoewel de uiteindelijke beslissing over CO2-opslag onder Barendrecht verschoven is tot na de verkiezingen, wijst niets erop, dat de centrale overheid en Shell het Barendrechtse CO2-project willen heroverwegen en andere alternatieven in beschouwing willen nemen. Het symposium is opgezet om te laten zien dat dit project een zeer bijzonder infrastructuurproject is dat vele kanten kent en dat niet zo maar doorgedrukt zou mogen worden. Niet alleen in Barendrecht en omgeving, maar over het hele land wordt voor dit symposium aandacht gevraagd. Zo zijn zeer veel gemeenten in Zuid- en Noord-Holland en het Noordoosten van Nederland schriftelijk geïnformeerd over de bijeenkomst op 2 juni.

Bekende deskundigen zullen vanuit hun eigen discipline met korte inleidingen de zin van CO2-opslag en de keuze voor Barendrecht als plek voor het demonstratieproject nader bespreken. Professor dr. S. Kroonenberg, geoloog en klimaatscepticus en drs. L. Alblas, deskundige op het gebied van ondergrondse reservoirs,  krijgen het woord over de technische kanten van dit CO2-project. Na een videoboodschap van Vincent Bijlo worden in samenspraak met de zaal bestuurlijke dilemma’s rond de veiligheidsrisico’s van nieuwe technologien besproken door Professor dr. M.J.G. van Eeten van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. De avond wordt afgesloten met een brede discussie tussen de zaal en een forum met sprekers onder leiding van de avond-voorzitter de heer Victor Deconinck.

Initiatiefnemers van het symposium zijn de Barendrechters Cor Stigter, Kees Silvis en Piet van der Pligt. De Gemeente Barendrecht steunt het initiatief van harte en treedt op als sponsor van het symposium. Bij de voorbereiding van de bijeenkomst op 2 juni is veel medewerking verkregen van de Gemeente en de Stichting CO2isNEE.

Bron: Persbericht organisatiecommissie Avond-Symposium