BAR-Gezond!

Dat is de titel van de column van Rolinka van der Graaff in Blik op Barendrecht van 27 oktober 2011.

 

Eén van de leukere kanten van het raadswerk is dat je bij verschillende projecten een kijkje kan nemen. Belangrijk om niet alleen te lezen, maar vooral te zién waar we het in de raad over hebben. Zo kom ik in aanraking met allerlei activiteiten waar ik voorheen minder notie van had. Ik noem er eentje die voor mij wel een heel bijzondere combinatie was : jeugd, preventieve gezondheid en onderwijs.

Een aantal weken geleden organiseerde de gemeente een evenement voor de groepen 8 van de basisscholen met de naam’ BAR Gezond’.  In één week tijd werden er maar liefst 1500 kinderen van de basisscholen Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard (BAR) ontvangen in de tennishal van onze Barendrechtse tennisvereniging.

Aanvankelijk was het de vraag of dit evenement wel doorgang zou kunnen vinden. De bezuinigingen binnen het gemeentelijk budget zorgden bij de organisatoren juist voor nieuwe, creatieve gedachten om het over een andere boeg te gooien. Contacten met het bedrijfsleven leverden sponsoring in natura op via kraampjes met (gezonde) producten op de aanwezige markt . De kinderen lieten zich de verschillende bakjes met snoepgroente en fruit goed smaken. Er werd verteld over gezonde voeding. Een tandarts liet een aantal vreselijke dia’s zien van gebitten van mensen die volgens mij leefden van cola.  De sportschool had een leuk beweegprogramma waarbij iedereen in actie kwam. Natuurlijk was iedereen met de fiets gekomen, dus die beweging zat er toch al in….

De middelbare scholieren van de tweede klassen werden ook betrokken. Zij konden maatschappelijke stage-uren invullen door de verschillende kraampjes te bemannen, mee te helpen met de metingen van BMI en vetpercentage, en allerlei vormen van assistentie te verlenen.

Een prima koppeling van preventieve gezondheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, beschikbaar stellen van ruimte door een sportvereniging, werken aan onze toekomstige vrijwilligers via de maatschappelijke stage…..en alsof dat nog niet genoeg is: dit alles in samenwerking met onze buurgemeenten Ridderkerk en Albrandswaard!
Complimenten voor de coördinator en drijvende kracht die al deze partijen bij elkaar bracht.( zo heb ik weer wat geleerd, ook dit doet de dienst Uitvoering van het  team Toezicht – en Handhaving van de gemeente).

Door zo’n bezoekje gaan voor mij allerlei beleidsnotities  leven. Die soms wat lastig te lezen stukken in de praktijk op een dergelijke wijze uitgewerkt zien geeft me weer nieuwe energie voor de volgende vergadering.

Een bar goed evenement dat BAR Gezond!