Barendrecht blij met uitstel besluit CO2-opslag

Persbericht gemeente Barendrecht 26 januari 2010.

 BARENDRECHT (dinsdag 26 januari 2010) – De gemeente Barendrecht is blij met het verzoek van de Tweede Kamer aan de regering om het besluit over het experiment met CO2-opslag met drie maanden uit te stellen. "Dit uitstel toont opnieuw dat er grote vraagtekens zijn bij de noodzaak van dit proefproject in Barendrecht", aldus burgemeester Jan van Belzen.

De Kamer stemde vanmiddag voor een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen eerst meer duidelijkheid te geven. Volgens de motie is ‘op dit moment nog onduidelijk hoe de proef in Barendrecht past in het traject om te komen tot grootschalige CO2-opslag in het noorden van het land, waardoor een aanzienlijk deel van de nationale CO2-reductiedoelstellingen behaald moeten gaan worden.’ Het kabinet moet nu eerst laten zien waarom Barendrecht een noodzakelijke tussenstap is.

"Dit uitstel laat opnieuw zien dat er vele twijfels zijn over dit experiment onder het dichtst bevolkte stukje Nederland", aldus Van Belzen. "Ook de gemeente heeft telkenmale aangegeven dat er geen nationaal belang in het geding is voor de opslag van kooldioxide in Barendrecht. De Kamer vraagt hier nu ook om helderheid."

Eerder al stemden de Provinciale Staten van Zuid-Holland en de gemeenteraad van Barendrecht unaniem tegen de opslag van koolstofdioxide onder Barendrecht.