CDA minister presenteert plan versterking Politie

CDA Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft zijn plannen voor versterking van de politie gepresenteerd. Er komt meer politie en het hele politieapparaat wordt gemoderniseerd.

Structurele uitbreiding
De minister heeft de investeringsplannen uit het Regeerakkoord concreet uitgewerkt, in overleg met de korpsleiding, regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie. Het kabinet investeert 291 miljoen structureel extra in de politie, in totaal ruim een miljard in de komende vijf jaar. De structurele uitbreiding bestaat uit 770 agenten en rechercheurs in de wijken 170 rechercheurs voor de landelijke bestrijding van zware criminaliteit, 170 specialisten voor Cybercrime en internationale samenwerking. “We zetten de komende jaren alles op alles om nieuwe politiemensen te werven”, benadrukt Grapperhaus. Niet alleen voor de structurele uitbreiding van het politiecorps, maar ook omdat de komende jaren veel politiemensen met pensioen gaan en die zullen allemaal vervangen moeten worden.

Grote investeringen
Er is weer geld om te investeren in de politie en dat is hard nodig, aldus Grapperhaus. “Georganiseerde ondermijnende misdaad en digitale criminaliteit stellen de politie voor nieuwe uitdagingen. Het vraagt veel van onze politiemensen. Daarom zetten we maximaal in op versterking en modernisering van het korps, de opsporing en de politie in de wijk voorop. We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar zowel in de wijk als op het web.”

Nog eens 58 miljoen extra voor politie
Begin dit jaar riep fractieleider Sybrand Buma op om meer geld te investeren in veiligheid. Meer geld dan dat er is afgesproken in het regeerakkoord. ‘’Ik zie dat er meer politieagenten nodig zijn om Nederland Veilig te houden’’ aldus Buma. 
Met dit plan van minister Grapperhaus wordt nog eens 58 miljoen euro extra uitgetrokken om de capaciteit van de politie te versterken. Dit is bovenop de 1100 extra agenten die in het regeerakkoord zijn afgesproken.

Tagged