Dementievriendelijke Dinsdag van start

De komende 14 weken is het Dementievriendelijke Dinsdag op de mediakanalen van het CDA Barendrecht. We starten vandaag allereerst met het delen van de basiscursus ‘GOED omgaan met dementie’.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van het CDA van 23 september bespraken we met elkaar het belang van het herkennen van de tekenen van dementie. Met een toenemend aantal inwoners met dementie, ook in Barendrecht, wordt het steeds belangrijker dat iedereen weet hoe je het beste je dementerende buurvrouw, vrijwilliger of klant kunt helpen.

Wethouder Roopram vertelde tijdens de ALV meer over de rol die de gemeente daarin inneemt en in wil nemen. Wij spraken af dat we als CDA Barendrecht ons steentje willen bijdragen en dat we daarom via onze website en social media kanalen publiciteit gaan geven aan de filmpjes en cursussen van ‘Samen Dementievriendelijk’. We hopen dat veel bedrijven, instellingen en verenigingen die kennis helpen verspreiden zodat we zoveel mogelijk inwoners van Barendrecht bereiken.

Er zijn 12 gratis online cursussen beschikbaar voor omgaan met dementie via de website www.samendementievriendelijk.nl. Het enige dat je hoeft te doen is via die website je e-mailadres invullen en je start de cursus.

Naast het doen van een cursus kun je nog meer doen. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger voor verschillende initatieven.

Laten we samen Barendrecht dementievriendelijker maken. We starten met het promoten van de cursussen GOED omgaan met dementie. Hieronder een introductie van de basiscursus, van de website samendementievriendelijk.nl.

Hoe ga je er GOED mee om?
Wat doe je als je iemand met dementie herkent in jouw buurt? Doe GOED: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel. Deze stappen helpen je in de training!

G eruststellen
Praat op kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, maar praat mee.

O ogcontact maken
Controleer of hij/zij je begrijpt. Gebruik korte zinnen. Stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren.

E ven meedenken
Vraag of je mag helpen. Betrek hem/haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen.

D ankjewel
Sluit het gesprek positief af. Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker!

Tagged