Geen CO2 opslag onder Nederland

CDA Barendrecht wil landelijk program aanpassen: Geen CO2 opslag onder Nederland.  

Het CDA in Barendrecht heeft voorgesteld CO2 opslag onder land in het landelijke verkiezingsprogramma uit te sluiten. Het CDA in Barendrecht is bezorgd over CO2 opslag onder land, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. De risico´s zijn extra duidelijk geworden na uitzendingen van de tv-programma’s Zembla en Netwerk eind maart en begin april. In de uitzending van Zembla bracht ook fractievoorzitter Corrie Righolt-Dam de Barendrechtse argumenten tegen CO2 opslag nog eens goed naar voren.

Twee varianten tegen opslag

Op 23 en 24 april aanstaande wordt het landelijk CDA congres georganiseerd. Op dit congres wordt onder andere het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van de Tweede Kamer vastgesteld. Het CDA Barendrecht heeft twee amendementen op dit programma ingediend. In het eerste amendement wordt CO2 opslag onder land helemaal uitgesloten, onder zee blijft wel een optie. Dit betekent dat CO2 opslag projecten zoals in Barendrecht niet meer op de steun van het landelijke CDA kunnen rekenen.

Het tweede amendement stelt voor om geen CO2 onder land op te slaan totdat meerdere onafhankelijke wetenschappelijke instituten de risico’s hebben onderzocht en hebben aangetoond dat opslag op een bepaalde locatie volstrekt veilig is. Het tweede amendement is minder vergaand en zal worden ingediend als blijkt dat het eerste voorstel niet kan rekenen op een meerderheid in het partijcongres.

Ledenvergadering unaniem voor amendement

Het CDA Barendrecht heeft op dinsdag 7 april 2010 in de algemene ledenvergadering van de afdeling unaniem voor het indienen van de twee amendementen gestemd. Zowel de lokale fractie als het afdelingsbestuur zijn blij met deze brede steun onder de Barendrechtse CDA leden.

Bij het CDA in Barendrecht is goede hoop dat onze voorstellen zullen worden overgenomen door het partijcongres. Op die manier zal CO2 opslag onder land niet gerealiseerd kunnen worden, waarmee de veiligheid van burgers gewaarborgd is.

Download hier de amendementen:

070410_amendementverkiezingsprogramma_co2_niet_op_land

070410_amendementverkiezingsprogramma_co2_vooralsnog_niet_op_land

Het landelijk CDA-verkiezingsprogramma kunt u downloaden via www.cda.nl