Politiek iets voor u?

Misschien vraagt u zich wel eens af is "politiek niets voor mij?" Dan is de kennismaking/ training die de gemeente Barendrecht binnenkort organiseert misschien iets voor u. Nieuwsgierig geworden?

Politiek actief worden iets voor u?

"Waarom ik raadslid ben geworden? Ik maakte me al jaren druk over mijn leefomgeving. Maar ik stond wel langs de zijlijn; was geen lid van een politieke partij en bemoeide me niet actief met de besluitvorming. Dat aan de zijlijn staan en er uiteindelijk niet over mee kunnen praten, dat irriteerde me zo, dat ik me kandidaat heb gesteld voor de gemeenteraad." Aan het woord is één van de 29 Barendrechtse gemeenteraadsleden.

In maart 2014 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Voor veel mensen is dat nog een heel eind weg. Voor de politieke partijen in de gemeenteraad is het alweer tijd om na te denken over verkiezingsprogramma’s, campagnes en op zoek te gaan naar politiek geïnteresseerden en talent.

Onbekend maakt onbemind
Veel mensen klagen over de politiek in Nederland. Of dat terecht is of niet, maakt eigenlijk niet uit. Het ‘politieke bedrijf’ is voor buitenstaanders niet altijd even duidelijk, doorzichtig of aansprekend. Meestal gaat het er dan om dat mensen onbekend zijn met het politieke werk en hoe het in elkaar steekt. De politieke partijen in Barendrecht trekken zich dat aan en dachten na over hoe de politiek dichter bij de burger kan worden gebracht en/of u dichter bij de politiek.

In gesprek met college en raad
Binnenkort organiseren de gemeente en politieke partijen een bijeenkomst. U kunt dan zien en horen hoe inspirerend én leuk het kan zijn om politiek actief te zijn. Tijdens deze bijeenkomst geven raadsleden, wethouders, de burgemeester en de griffier uitleg over het politieke werk in de gemeenteraad. Zij vertellen u uit eigen ervaring wat hen motiveert om politiek actief te worden en te zijn. U krijgt natuurlijk de mogelijkheid vragen te stellen. Ook zijn de politieke partijen uit de gemeenteraad aanwezig en kunt u met hen in gesprek gaan. Zo kunt u bepalen welke partij u het meest aanspreekt.

Bevangen door politiek virus
Bent u na de bijeenkomst bevangen door het ‘politieke virus’? U krijgt de mogelijkheid een kijkje in de keuken van de gemeente te nemen. U kunt zich aanmelden voor een training. Deze geeft u inzicht in de processen en procedures rondom concrete onderwerpen die nog in besluitvorming zijn of moeten komen. Ook wordt duidelijk hoeveel tijd er gaat zitten in het politieke werk. Zo kunt u een goede afweging maken of de politiek iets voor u is, welke partij het beste bij u past en of u zich kandidaat wilt stellen.

Aanmelden
Altijd al een sluimerende wens gehad om politiek actief te worden, maar wist u niet hoe u dat moest aanpakken of wie u daarvoor moest benaderen? Meld u dan nu aan via e-mailadres griffie@barendrecht.nl. Houd ook de Blik op Barendrecht in de gaten. Voor de zomervakantie organiseren wij de eerste algemene bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in de politiek.

Bron: website gemeente Barendrecht  http://bit.ly/GTG2wW