Stedenband Louny over Duurzaamheid en Energie

Vorige week bracht een delegatie van elf mensen uit het Tsjechische Louny een bezoek aan Barendrecht in het kader van de stedenband Barendrecht -Louny. Deze keer (mei 2011) was "Energie" het thema van het bezoek.

CDA- wethouder Bas Nootenboom heeft in het gemeentehuis iets verteld over de activiteiten van Barendrecht op het gebied van energie en duurzaamheid en het beleid op dat terrein bij de aanleg van nieuwe wijken en bedrijfsterreinen. Vervolgens zijn er bezoeken gebracht op plaatsen in Barendrecht waar energie wordt gewonnen waarna de reis verder ging naar de Maasvlakte. Het gebied van Europa waar enorme hoeveelheden energie wordt opgeslagen.

Als afsluiting van deze energiedag werd een bezoek gebracht aan de oude werf van de RDM op Heijplaat, waar CDA raadslid Leo van Gelder een rondleiding verzorgde. Deze oude werf is voor een groot gedeelte in gebruik genomen door bedrijven die zich richten op duurzaamheid en duurzame energie en de onderwijsinstellingen Hogeschool Rotterdam en het Albeda college. De naam van het gebied is dan ook gewijzigd in RDM-Campus (Instituut voor Research Design and Manufacturing).

In de oude gerenoveerde gebouwen van de voormalige werf zag de delegatie tal van activiteiten; innovatieve projecten op het gebied van infrastructuur, wonen, bouwen, milieu en transport.

De innoverende ideeën liet een ieder anders naar de omgeving kijken.