Zuidpolder nog in “babyfase”

CDA BARENDRECHT BEZOEKT AFVALAANBIEDSTATION

 

Afgelopen woensdagmiddag 16 september was er, op initiatief van CDA-Barendrecht, een rondwandeling door de Zuidpolder georganiseerd.  Wouter Wubben en Jan Kweekel van Staatsbosbeheer namen de deelnemers mee op een heuse Zuidpolder-safari in dit zeer jonge natuur- en recreatiegebied.

“De Zuidpolder is een gebied dat nog in zijn baby-fase verkeert” aldus Jan Kweekel. “Op dit moment is er nog veel pioniersvegetatie. Dit is spontaan opkomende plantengroei. In het begin is er namelijk een ‘kruidenmengsel’ ingezaaid en zijn snel groeiende bomen geplant. De sterkste soorten overleven. Het gebied moet nu volwassen worden. Normaal doet een gebied daar minstens 50 jaar over, maar om het te versnellen helpen we daarbij een handje”. 

Ingrijpen
Soms moet je ingrijpen en bepaalde gewassen er tussen uit halen. Dan krijgen andere gewassen en bomen meer ruimte om te groeien. Zo kunnen bijvoorbeeld de eik, kornoelje, es, els, meidoorn en sleedoorn beter groeien.“
Ook kan je ervoor kiezen om bepaalde soorten dieren wel of niet in te zetten voor begrazing”, aldus Wouter Wubben. “Schapen eten iets anders dan paarden of runderen en zo kan je op een natuurlijke wijze aan natuurbeheer doen”.

De Zuidpolder heeft als natuur- en recreatiegebied een belangrijke betekenis voor Barendrecht. De ontwikkeling van dit gebied is in goede handen bij Staatsbosbeheer. En we zagen dat de recreanten al volop dit gebied benutten.

Al met al een leerzame middag.

 

 

 

Tagged